Zmiany stawek VAT w kasach fiskalnych – Lipiec 2020

Zmiany stawek VAT - Lipiec 2020

1 Lipca wchodzą w życie zmiany stawek VAT, początkowo planowane na 1 Kwietnia 2020.
Stosowanie nowych przepisów zostało odroczone ze względu na COVID-19.

Największą zmianą będzie zmiana sposobu klasyfikacji towarów – stosowane dotychczas symbole PKWiU z 2008r. zostaną zastąpione nowymi symbolami CN (w przypadku towarów) oraz symbolami PKWiU z 2015r. (w przypadku usług). Dodatkowo, w celu uproszczenia, zamiast przypisywania stawek VAT do konkretnych produktów, będą one przypisywane do całych działów CN (z kilkoma wyjątkami).

W skutek tego, część towarów zostanie objęta innymi stawkami VAT niż dotychczas, przez co będzie konieczne wprowadzenie zmian także w kasach fiskalnych.

Zmiany stawek VAT – towary

Obniżony VAT:

  • Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy (pistacjowe, migdały kokosowe)
    Zmiana z 8% na 5%
  • Pieczywo oraz wyroby ciastkarskie
    Zmiana z 23%/8%/5% (zależnie od daty ważności) na 5%
  • Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna
    Zmiana z 8% na 5%
  • Musztarda, słodka papryka (przyprawa), niektóre przyprawy przetworzone
    Zmiana z 23% na 8%
  • Produkty dla niemowląt i dzieci (żywność dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki, foteliki samochodowe)
    Zmiana z 8% na 5%
  • Artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy)
    Zmiana z 8% na 5%

Podwyższony VAT:

  • Niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma)
    Zmiana z 5% na 8%
  • Homary, ośmiornice, inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (np. kraby, krewetki, małże, langusty, ostrygi, ślimaki), przetwory z nich oraz kawior i namiastki kawioru
    Zmiana z 5% na 23%
  • Lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych
    Zmiana z 8% na 23%
  • Drewno opałowe
    Zmiana z 8% na 23%

Nowe stawki VAT – usługi

  • Stawka 8% na usługi wykonywane w ramach działalności gastronomicznej

    Dotyczy to np. sprzedaży posiłków na wynos i ich dostawy, są jednak wyjątki, które objęte są stawką 23%:
    – Napoje (w tym ich przygotowywanie i podawanie) inne niż wymienione w załącznikach nr 3 i 10 do VATu, lub w przepisach wykonawczych wydanych na ich podstawie;
    – Towary nieprzetwożone przez podatnika, poza wymienionymi w załącznikach nr 3 i 10 do VATu, lub w przepisach wykonawczych wydanych na ich podstawie;
    – Posiłki, których składnikiem są towary objęte CN 0306-0308 (krewetki, homary, kraby, ośmiornice itp.)
    – Posiłki, których składnikiem są towary objęte CN 1604 (kawior, namiastki kawioru)
    – Posiłki, których składnikiem są towary objęte CN 1603 00 i CN 1605 (przetwory z homarów, ośmiornic itp.)

  • Obniżone stawki VAT na świadczenie niektórych usług polegających na dostarczaniu drogą elektroniczną książek, gazet, dzienników i czasopism.
  • Stawka 8% na licencjonowanie oprogramowania komputerowego stanowiącego wyrób medyczny w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych
  • Stawka 8% na świadczenie usług naprawy i konserwacji wszystkich wyrobów medycznych dopuszczonych do obrotu na terenie Polski

 

Pełna lista dostępna jest na stronach GOFIN:
Stawki VAT na towary
Stawki VAT na usługi